Oceny firmy Lidl

Znaleziono 64 opinie pasujące do wyszukiwania Zobacz wszystkie opinie (3 878)
Sortuj według: przydatności | oceny | daty
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Ok
sprzedawca-kasjer (były pracownik) –  Ostrowiec Świętokrzyski, świętokrzyskie10 lipca 2018
Fajni ludzie, dobra atomosfera. Super dodatki jak bony świąteczne
Plusy
Socjal
Minusy
Bywa ciężko
Czy ta ocena pracodawcy była pomocna?Tak 1Nie 5Zgłoś
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Casual work
Sales assistant/warehouse operator (były pracownik) –  Poland8 lipca 2018
I dont know why but customers are difrent , not in bad way, but I love those customer who like being served in totally other way. Litlle chat about day, something about weather or grand.../children. All those things change the simple service of customer into great interaction which involve on customer . Who knows , maybe next time you can serve him again and you made up your day each other .
Plusy
I met excelent people
Minusy
Nasty customer .
Czy ta ocena pracodawcy była pomocna?TakNie 2Zgłoś
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Dno !!!!
Pracownik (były pracownik) –  Kłodzko, dolnośląskie30 czerwca 2018
Dno, menadrzerka mobinguje wszystkich, nastawia zastepcow kierownika na pracownikow. Wykorzystuje swoje stanowisko, zwala swoje potkniecia na innych podlizujac się KSSowi
Plusy
Zarobki
Minusy
Cała reszta
Czy ta ocena pracodawcy była pomocna?Tak 5Nie 1Zgłoś
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
typical day at work
duty manager (były pracownik) –  PL24 czerwca 2018
Simular to Lidl in UK. Very hard work, a lot to do,very busy. Not a lot staff ,but sometimes no breaks at all on 8 or 10 hour shift,no time for it. Demanding bosses.
Czy ta ocena pracodawcy była pomocna?Tak 4Nie 1Zgłoś
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Praca dla białych murzynów...Lidl.
Pracownik sklepu (były pracownik) –  Bydgoszcz, kujawsko-pomorskie21 maja 2018
Nie polecam ,wręcz odradzam. Ja po pól roku nabawiłam się rwy kulszowej , a nadgarstki tak rwią i puchną od szarpania towaru i skrzyń na czas, że się po nocach nie śpi. Dodam, że w domu byłam czasami o 1.30 rano z popołudniowej zmiany. (13:00- 1.30). Nigdy nie mogłam wyjść szybciej do domu ciagle musiałam zostawać. Przerwa 15 min...i nie waźne że w dany dzieñ zostajesz powyżej 10 godzin nigdy dodatkowej przerwy. Dodam że pracować musiałam po kilkanascie dni pod rząd po 10-11 h..taki miałam grafik 14 dni bez wolnego.I gdzie tu insp.pracy jest pytam bo my się odbijamy i kto to sprawdza???!
To jest praca na akord a zarobki to kpina przy takim wyzysku.
Zero życia prywatnego.
Plusy
Zero
Minusy
Nadgodziny, atmosfera, praca na akord, a zarobki powinny byc podwojone bo to wyzysk.
Czy ta ocena pracodawcy była pomocna?Tak 40Nie 2Zgłoś
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Srednia
Pracownik sklepu (obecny pracownik) –  Legionowo2 lutego 2018
Ogólnie niezbyt fajna praca. Na krótki okres bo dłużej się nie da.
Czy ta ocena pracodawcy była pomocna?Tak 57Nie 7Zgłoś
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Okolice Warszawy
pracownik sklepu (były pracownik) –  Warszawa, mazowieckie6 stycznia 2018
Nie polecam najgorszemu wrogowi pracy w Lidlu!!!Praca wgl nie adekwatna do wynagrodzenia i to wcale nie jest prawda ,ze w Lidlu sie zarabia nie wiadomo ile to wielkie klamstwo a do umowy dopisza Ci klauzure poufnosci co do wynagrodzen i mawet nic nie mozesz sie odezwac.Atmosfera w pracy fatalna.Najgorsze sa pracownicy ze stazem po 10 lat zero szacunku do pracownika.Pracowalem tam prawie 2 lata.Kierownoctwo to samo uwielbijaja plotki opowiadac i nie szanowac czlowieka.Nigdy nie wiesz o ktorej wyjdziesz a jak siedzisz na kasie musisz czekac az z laski swojej prowadzaca zmiane do Ciebie podejdzie i Cie rozliczy i mawet wtedy nie mozesz wyjsc jezeli nie masz proznoszone z kasy i nie sa do konca rozlozone tzw. miksy i nadstawki.Jezeli masz na 6 rano nie mozesz przyjsc 5:45 zeby sie przebrac itp tylko musisz byc juz 5:40 gotowa i na sklepie 20 min pracowac za darmo ,bo wtedy jest wielki problem ,ze jestes czlowiekiem nie powaznym ,bo sie nie wyrobimy z czasem!!! Druga zmiana jest lepsza jezeli nie jest to sroda albo niedziela nowy towar na non food wtedy zazywczaj czlowiek wyjdzie okolo 12:00 w nocy.Nikt sie Ciebie nie pyta czy mozesz zostac czy nie masz innych planow.Nie saj Boze jak zachorujesz to jest niedopuszczalne jezeli zaniesiesz zwolnienie lekarskie jest awantura i caly personel Cie obgaduje jak mogles sie tak zachowac parodia!!! Juz nie wspomne o tym ,ze klijenci brak kultury i szacunku do pracy czlowieka ,ale gdyby kadra pracownicza miala szacunek to byloby inaczej a tak jest jedno wielkie falszerstwo.
Plusy
Wyplata na czas
Minusy
Duzo nadgodzin male zarobki Falszywy personel brak szacunku ze strony menadzerskiej
Czy ta ocena pracodawcy była pomocna?Tak 135Nie 2Zgłoś
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
4
pracownik sklepu (obecny pracownik) –  Poznań, wielkopolskie29 grudnia 2017
Miła atmosfera pracy, dogodny tryb pracy w stosunku do życia prywatnego,
Czy ta ocena pracodawcy była pomocna?Tak 9Nie 94Zgłoś
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Spółka
Menager (były pracownik) –  Jastrzębie-Zdrój, śląskie13 grudnia 2017
Ogólna ocena jest srednia praca z ludzmi jaka lubie jednak wymagania ogromne mała liczba osób do wykonania powierzonych zadan
Plusy
DOBRE ZAROBKI
Minusy
BRAK ZYCIA PRYWATNEGO NA STANOWISKU KIEROWNICZYM
Czy ta ocena pracodawcy była pomocna?Tak 64Nie 10Zgłoś
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
chora firma, mobing, brak szacunku, chore wymagania
Manager (były pracownik) –  Kraków, małopolskie2 grudnia 2017
Szczerze nie polecam pracy w tej firmie, najgorszy rok zawodowy w moim życiu pracując 8 lat w innej sieci przeszedłem do lidla jako manager sklepu. Praca w lidlu jest pracą dla idiotów którzy wierzą w korporacyjne pieprzenie i będą chcieli się dla nich "zabić" a ponadto nie mają życia prywatnego - nigdy nie wiesz kiedy wyjdziesz do domu -tak tak umowy są skonstruowane, że podpisując umowę o pracę masz zapłacone za 34 nadgodziny( dotyczy managera jak i zks) i zawsze wielcy panie i panowie krs coś ci wynajdą abyś nie wyszedł do domu. Brak jakiegokolwiek szacunku dla czasu wolnego człowieka nikt się nawet nie spyta czy możesz zostać czy nie masz planów - masz zostać i dopóki nie zrobisz tego co Ci zadano nie możesz wyjść. Przez rok czasu pracy poznałem takich idiotów co potrafią się wybić z pracy i pracować za darmo albo przyjść na dniu wolnym - najważniejsze żeby wyszła "wydajność" szok jak trzeba mieć łeb sprany..... Kolejna sprawa to atmosfera pełna fałszu i wiecznego podpieprzania , i szukania problemów na siłę. Przez ten rok nagminne było gnojenie i wywieranie psychicznego nacisku ze strony przełożonych, nawet jak miałeś dzień wolny to i tak dostawałeś smsy na prywatny nr. (tak mam te smsy w komórce) Kasjer jak chce wyjść do domu to musi spytać osoby prowadzącej zmianę czy może wyjść do domu!!!!- nawet jak zgodnie z grafikiem jego czas już nastał i w 90% i tak musi zostac bo oczywiście zawsze jest za mało zrobione albo jezdzi pan dyrektor no to wiadomo trzeba się spuścić i jeb...ć ku chwale lidla po 12 godzin a jak przyjedzie to i tak będzie źle i za mało zrobione... Systemy  więcej... do zarządzania sklepem to jakaś mega porażka, program komputerowy jest tak ograniczony chaotyczny i mało pomocny w zarządzaniu sklepem, że rzeczy które mógłbyś zrobić szybciej schodzi dużo czasu, a potem oczywiście usłyszysz, że jesteś nie zorganizowany bo zostajesz po godzinach- stała śpiewka generalnie w lidlu wiecznie tylko słyszysz że jesteś beznadziejny.  zwiń
Plusy
jedyny plus za zarobki i wypłacane delegacje
Minusy
wszystko poza zarobkami
Czy ta ocena pracodawcy była pomocna?Tak 113Nie 2Zgłoś
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Średnio
Kasjer sprzedawca (były pracownik) –  Pechnik27 listopada 2017
Ja oceniam średnio zaawansowanych mało jest pracowników a za dużo obowiązków
Plusy
Socjal
Minusy
Zostawanie po godz pracy
Czy ta ocena pracodawcy była pomocna?Tak 60Nie 2Zgłoś
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
szczecin
anonimowo (obecny pracownik) –  Szczecin, zachodniopomorskie24 listopada 2017
NIE POLECAM, pod względem zarobkowym i zdrowotny. Pracuje parę lat. Przyszedłem do lidla zdrowy, obecnie mam duże problemy zdrowotne. Niestety, praca fizyczna w dużym tempie, bo towaru dużo a obsady mało, spowoduje (u was również) szybciej lub później problemy z kręgosłupem, karkiem czy nadgarstkami. Zarobki są średnie, niegodziwe na ilość pracy i tempo w jakim musisz je wykonać aby wyjść w miarę o racjonalnej godz. do domu oraz żeby inni też do tego domu wyszli a nie siedzieli do 22.30 czy 23. Jak przyjdziesz do domu to masz ochotę tylko się położyć i odpoczywać. Jak się trafi na sklepie fajny zespół to jest ok atmosfera, ale tematy naszych rozmów to tylko lidl, że ciężko, że ciągle nadgodziny czy to pracownik czy kadra zarządzająca. Z życiem prywatnym słabo. Rodzina ma wolne w weekend a ty w pracy od 12 do 20. Obecni młodzi pracownicy są różni, najczęściej nie chcą pracować myślą że im się należy a starsi pracownicy muszą nadganiać bo wiedzą że jest praca do wykonania. Ciężko jest, ale niestety w naszym mieście realia znalezienia pracy, która nie jest w markecie jest mało realna chyba że za najniższą krajową. Tak więc, egzystuje tu bo muszę ale ile jeszcze pozwoli mi na to zdrowie???
Plusy
atmosfera w zależności od sklepu, karta multisport
Minusy
praca w weekendy, międzyzmiany, zarobki za małe na wygórowane wymagania
Czy ta ocena pracodawcy była pomocna?Tak 82Nie 7Zgłoś
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Jak najdlalej od tej firmy
pracownik sklepu (były pracownik) –  Poznań, wielkopolskie Szymanowskiego13 listopada 2017
Jeden wielki mobbing tego inaczej się nie da opisać,od pewnego czasu ograniczają nadgodziny, dochodzi do absurdalnych sytuacji każą robić jak najwięcej w jak najkrótszym czasie, byle tylko szybko się odbić do domu i wyjść. W efekcie robi się wszystko byle jak bo trzeba w czasie się wyrobić i cokolwiek się zrobi zawsze będzie źle.
Najlepiej nie jeść, nie chodzić do wc, pracować za 5 innych osób a i tak na końcu jest źle.
Czy ta ocena pracodawcy była pomocna?Tak 86Nie 1Zgłoś
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Maintain the uninterrupted flow of goods in and out of our warehouses, you’ll ensure stock is received, stored, packed and transported according to th
Warehouse operative (były pracownik) –  PL11 listopada 2017
As a dedicated Warehouse Operative, I took pride in matching supply and demand 24/7, keeping our 630+ Poland stores fully stocked and our customers happy. I enjoyed being part of a friendly working environment that’s buzzing with non-stop activity, then one of our Warehouse jobs is definitely for everybody not just for.
Czy ta ocena pracodawcy była pomocna?Tak 3Nie 27Zgłoś
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
małopolska
sprzedawca-kasjer (były pracownik) –  małopolska2 listopada 2017
LIDL miejsce pracy, w którym nie szanuje się pracowników oraz ich praw. Tempo narzuconej pracy jest takie, że ludzie tam pracujący nie mają czasu na zastanowienie się co i jak zrobić. Jednym słowem KOŁCHOZ
Plusy
płacą za pracę
Minusy
minusy przysłaniają plusy
Czy ta ocena pracodawcy była pomocna?Tak 73Nie 4Zgłoś
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Lidl Lublin Dziewanny
sprzedawca-kasjer (były pracownik) –  Lublin, lubelskie30 października 2017
Miałem tę wątpliwą przyjemność rozpocząć pracę w Lidlu.
Już w okresie szkoleń zaczęły się problemy.
Nie mogłem się doczekać rękawic do pracy przy lodówkach (przepisy BHP).
Pewnej niedzieli przyszedłem z gorączką i zawrotami głowy na 7 rano i zgłosiłem ten fakt kierowniczce zmiany. Ta dopuściła mnie do pracy z żywnością za co później regionalny miał pretensje do mnie.
Rozumiem, że mała obsada itp. Ale wrzucono mnie na dzień dobry na rozładunek ... na lodówki z pożyczonymi dziurawymi rękawicami obiecując że wyjdę zgodnie z grafikiem (miałem niepełny etat).
Niestety kierowniczka przejmująca zmianę stwierdziła, że jej to nie obchodzi i podczas kiedy zdrowi pracownicy wykładali tzw. suche i inne mnie po lodówkach rzucono na mrożonki.

Do pracy wróciłem po ponad tygodniowym zwolnieniu i antybiotykach i na dzień dobry "Szkolenie z uprzejmości".
Dużo się na nim dowiedziałem np. że kierowników również obowiązuje uprzejmość i empatia czego nie można było powiedzieć o tej ... KieROWnIczcE zmiany.

Na koniec szkolenia kierownik regionalny z wielkim wyrzutem zapytał, dlaczego w okresie tak ważnych (ważniejszych od zdrowia) szkoleń pozwoliłem sobie na nieobecność.

No cóż! W tym samym momencie była tam w/w ... KieROWniczkA zmiany.
Powiedziałem regionalnemu, że szkolenie dało mi do myślenia i że odchodzę. Nie widziałem sensu ani możliwości pracy z taką osobą jak ta ... KieROWniczkA.
Czy ta ocena pracodawcy była pomocna?Tak 80Nie 4Zgłoś
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
wysoka kultura pracy
CONSULTANT, WARENGESCHÄFT INTERNATIONAL (obecny pracownik) –  Neckersulm5 października 2017
wysoka kultura pracy
jasna droga awansu
dobre zarobki
ciekawe projekty
Czy ta ocena pracodawcy była pomocna?Tak 7Nie 120Zgłoś
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Świętochłowice
pracownik sklepu (były pracownik) –  Świętochłowice, śląskie31 sierpnia 2017
Zero życia prywatnego, nigdy nie wiesz kiedy wyjdziesz z pracy.
Pracowałem na 3/4 etatu, a 3/4 etatu to jak cały etat. Codziennie praktycznie nadgodziny. Nie ma dnia co wyszedłby ktoś punktualnie z pracy.

Nie mam dobrego zdania o tej firmie. Wyzysk totalny.

Ostatnio byłem napić się wody na socjal, z czego kierowniczka zrobiła mi kłótnie dlaczego chodzę się napić co 5 minut stwierdziła że napić się mogę na przerwie, bo po to mam ją wyznaczoną.
Prawda jest taka, że było mi dość gorąco, zgrzałem się i po godzinie pracy chciałem wejść i napić się wody. Ale widocznie nie wolno mi. Napić się wody to jest dosłownie 15 sekund, gdzie powracałem do obowiązków.

Hmmm teraz coś o przerwie. Przerwa 15 minut - co to ma być? Za taką harówę 15 minut przerwy? Tak niestety to jest prawda - nawet gdy zostajesz 2 h dłużej 3 h dłużej - zapomnij że dostaniesz chociaż 5 min przerwy dodatkowo - jest to raczej nie realne.

Miałem dzień co słabo się poczułem - poprosiłem o zwolnienie - ja po prostu nadrobię to w inny dzień - dostałem odpowiedź albo dzwonimy po karetkę albo pracujesz dalej. I ja tak sobie myślę, do zwykłego przeziębienia karetkę? Dramat. Nigdy się z czymś takim nie spotkałem.


Przy sobie telefonu nie można mieć. Telefon zostaje w szatni koniec kropka (nawet jak możesz dostać pilny telefon od rodziny) oni mają to gdzieś.

W tej chwili jestem na dwutygodniowym wypowiedzeniu - ponieważ kierowniczka nazmyślała trochę kierownikowi regionalnemu. Tzn stwierdziła że nie wykonuje poleceń i że spaceruje sobie po sklepie.
ŻENADA.

Za plecami cały czas słyszysz szybciej szybciej
  więcej... (ja będąc nowym pracownikiem (miesiąc czasu) ) mam wszystko robić w błysku, gdzie tak na prawdę nie wiem co gdzie się znajduję i co i jak ma być zrobione.
Nikomu nie życzę takiej marnej pracy.

Każdemu zdrowo odradzam pracy w Lidlu.


Na rozmowie obiecywali "pełen etat po czasie" dowiedziałem się od pracowników że to jest nie możliwe.
  zwiń
Plusy
PLUSÓW BRAK
Minusy
- Brak życia prywatnego, - Nigdy nie wiadomo kiedy wyjdzie się do domu, - Mało przerwy, - Praca jest totalnie ciężka
Czy ta ocena pracodawcy była pomocna?Tak 105Nie 12Zgłoś
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
polecam :)
pracownik sklepu (obecny pracownik) –  Gdynia17 sierpnia 2017
Ja pracuję w Lidlu od paru mc,pierwsze dni były ciężkie,tempo pracy,ilośc wiedzy jaka musiałam przyswoić,ale teraz mogę szczerze zapewnić ,że praca w Lidlu jest ok,nie leżymy,cały czas trzeba coś wykładać,sprawdzać świeżość,itd itp,ale za to czas mija błyskawicznie,moja kierowniczka i cały personel na plus,pomocni,zyczliwi,pakiet socjalny w porzadku,pensja również,każda minuta liczona do czasu pracy,w tygodniu mam zawsze dwa dni wolne.Najtrudniej jest rano,kiedy trzeba w ciągu godziny wyłożyc np.kilka palet warzyw,przekładając je jednocześnie datami,sporo pracy a mało czasu.Na plus dla mnie jest też to ,ze nie ma tu monotoni,jednego dnia jestes na kasie,drugiego pieczesz bułki,kolejnego wykładasz towar,czy pilnujesz świeżości warzyw.
Reasumując: lekko nie jest ,ale nie tak strasznie jak niektórzy piszą,ja jestem zadowolona z pracy i polecam Lidl jako pracodawcę :)
Plusy
pakiet socjalny, pensja, atmosfera, mozliwość awansu
Minusy
jeszcze nie widzę :)
Czy ta ocena pracodawcy była pomocna?Tak 30Nie 93Zgłoś
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Pracownicy sklepu super, gorzej z kierownictwem.
pracownik sklepu (obecny pracownik) –  Warszawa, mazowieckie11 sierpnia 2017
Kierownictwo nie liczy się z pracownikami. Grafik zmieniany z dnia na dzień bez żadnej informacji, bez zapytania pracownika czy może pracować w innych godzinach. Wyjście z pracy o czasie praktycznie nie możliwe. Pracownicy sklepu zwijaja się jak mróweczki a zadań więcej i więcej.
Plusy
Wynagrodzenie zawsze na czas.
Minusy
Częste zmiany grafiku. Nadgodziny
Czy ta ocena pracodawcy była pomocna?Tak 122Nie 8Zgłoś
Profil potwierdzony

Chcesz dowiedzieć się więcej o pracy tutaj?

Zadaj pytanie dotyczące pracy lub rozmowy kwalifikacyjnej w Lidl. Nasza społeczność jest gotowa odpowiedzieć.

Zadaj pytanie

Ogólna ocena

3,5
Na podstawie 3 878 ocen
5845
41 214
31 047
2427
1345

Oceny wg kategorii

3,1Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
3,6Zarobki/pakiet socjalny
3,3Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
3,1Kadra zarządzająca
3,2Kultura organizacyjna/atmosfera