Opinie pracowników firmy H&M

Znaleziono 57 opinii pasujących do wyszukiwania Zobacz wszystkie opinie (6 581)
Sortuj według: przydatności | oceny | daty
2,0
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Praca jako kierownik działu (DM)
Kierownik działu (były pracownik) –  śląskie17 września 2019
W firmie H&M pracowałem przez 5 lat. Zaczynałem od najniższego szczebla - pomagałem przy inwentaryzacji, później zostałem zatrudniony na umowę zlecenie, umowę o pracę, aż później awansowałem na stanowisko kierownika działu (DM). Moje spostrzeżenia dotyczące pracy w H&M to przede wszystkim żenujące zarobki - na każdym stanowisku, na prawdę. Niby H&M działa na rzecz zrównoważonego rozwoju, ale jakoś nie widać tego na co dzień (nawet nie macie pojęcia ile papieru marnuje się codziennie w każdym sklepie).

Co mogę więcej powiedzieć?
Jako DM jesteś odpowiedzialny na dobrą sprawę za wszystko co dzieje się na sklepie. Możesz zapomnieć o porannych zmianach - zazwyczaj trafiają Ci się wtedy, gdy inny kierownik jest na L4 albo ma urlop. Kwestia ciągłych popołudniówek jest przerażająca. \
Układasz grafiki..co nie jest prostym zadaniem z racji tego, że w twoim sklepie 3/4 osób to uczniowie/studenci, bo nikt o zdrowych zmysłach nie przyszedłby do pracy za takie pieniądze.

Ciągłe planowanie...tak, to właśnie praca DMa. I tak w kółko. Biuro regionalne jest niepoważne. Spędzasz pół dnia, aby "zrobić" plany na dany tydzień, miesiąc, kwartał..po czym dostajesz maila 3 godziny później, że jednak cały region musi zmienić te plany, ponieważ są zbyt ambitne, albo spodziewają się większego ruchu i co za tym idzie oczywiście musisz przeplanować cały miesiąc..Również zmiany pracownikom, co jest na prawdę irytujące.
Ciągła presja czasu, brak przerw (bo nawet gdybyś chciał zejść, to nie masz jak - jesteś zawalony robotą).
Co chwilę musisz wymyślać jakieś durne action-plany i świecić oczami
  więcej... przed biurem regionalnym - bo chcą widzieć efekty, ale nie pozwolą ci wydać więcej godzin..paranoja.

Kwestia awansu to też śmieszna sprawa.
Kiedyś było rzeczywiście tak, że za zaangażowanie można było awansować, bla bla. Teraz awansują wszystkich bo nikt tam nie chce zostawać na dłużej. Jak już zostaniesz DMem to perspektywa awansu jest bardzo mocno oddalona - czekasz aż ktoś zaciąży, albo pójdzie na dłuższe L4.

Podsumowując - jeśli chcesz pracować za miskę ryżu, nie mieć życia prywatnego, poczuć się jak w korpo, gdzie wszyscy się tylko spieszą - praca jest idealna dla Ciebie.
  zwiń
Plusy
tolerancja
Minusy
niskie zarobki, praca pod presją czasu, duża odpowiedzialność, brak wsparcia, nierealne cele, mydlenie oczu awansem, użeranie się z biurem regionalnym
Czy ta opinia była pomocna?Tak 7NieZgłoś
1,0
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Praca
Doradca Sprzedaży (były pracownik) –  Kraków, małopolskie14 sierpnia 2019
Praca w H&M to jedna z najgorszych jaką miałam. Byłam zatrudniona na wakacje na umowę zlecenie. Pracownika traktują jak śmiecia. Z 2 miesięcy, które miałam pracować, przepracowałam 2 tygodnie, bo okazało się, że nie ma godzin!
Czy ta opinia była pomocna?Tak 12NieZgłoś
2,0
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Praca dobra dla osób uczących się
Doradca sprzedaży (były pracownik) –  Tarnów, małopolskie28 czerwca 2019
Praca zmianowa, czyli różne dziwne godziny (często zostaje się dłużej). Praca fizyczna. Zarobki fatalne. Duża liczba kierowniczek. Zamysł firmy dobry szkoda,że tylko w teorii. Pracownicy to same dziewczyny/kobiety. Wszystko zależne od danych osób, ale w tym przypadku nawet połowa dziewczyn nie jest miła ani chętna do pomocy. Cieszę się,że już tam nie pracuje.
Plusy
Kontakt z klientem
Minusy
Fatalne zarobki, duza liczba obowiązków
Czy ta opinia była pomocna?Tak 7Nie 3Zgłoś
3,0
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
średnia
doradca sprzedaży (obecny pracownik) –  Wałbrzych, dolnośląskie24 maja 2019
Pracownicy w porządku, brak możliwości rozwoju, płace minimalne nawet przy 2 letnim stażu pracy
Plusy
grafik
Minusy
zarobki
Czy ta opinia była pomocna?Tak 13Nie 1Zgłoś
3,0
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Demanding
Sales Advisor (były pracownik) –  dolnośląskie25 kwietnia 2019
Working here is not only about taking care of customers, clothes, fitting rooms, tills and stocks. It's about doing all of that at once. You need to be good at multitasking and be prepared for staying there for long hours and some extra shifts that are usually not included in the rota.
Plusy
Staff discounts
Minusy
Long hours, multitasking
Czy ta opinia była pomocna?Tak 3Nie 2Zgłoś
3,0
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Fajna praca...na chwile
Doradca Handlowy (obecny pracownik) –  Rzeszów, podkarpackie17 kwietnia 2019
Atmosfera pracy jest...rozna.Raz pracujesz z kims z kim sie swietnie dogadujesz a raz z kims kogo po prostu nie lubisz.Zarobki przynajmniej w moim wypadku (1/2) nie powalaja.Powiem wiecej,sa kiepskie.Nie spodziewajcie sie kokosow.Niestety polityka firmy jest podobna do jak najwiekszej pracy w jak najkrotszym czasie.Ze wszystkiego zostaniesz rozliczony,ile byles na przerwie,ile minut sie spozniles.Nie ma duzej swobody.
Plusy
Atmosfera, Praca niezbyt meczaca, malo fizycznosci
Minusy
Zarobki, podejscie do pracownika
Czy ta opinia była pomocna?Tak 10Nie 1Zgłoś
5,0
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
It was great experiance
Sale Advisor (były pracownik) –  gdansk4 marca 2019
I have learned a lot, our store was a newly opened, so i was able to build our store from the basics. Atmosphere was great, awesome management. There was no problems with changing schedule.
Plusy
discount
Minusy
none
Czy ta opinia była pomocna?TakNie 4Zgłoś
4,0
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Ogólnie całkiem okej
Doradca Klienta (były pracownik) –  Kraków, małopolskie22 lutego 2019
Bardzo duże zamieszanie na miejscu pracy, ponieważ w sklepie napuje bardz duży ruch
Czy ta opinia była pomocna?Tak 5NieZgłoś
4,0
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
.
Customer Service Representative (były pracownik) –  Warszawa, mazowieckie7 lutego 2019
dsalidajksnda;osdaasdjbnasdpaspouddasoh;idasijphdsajpindafs
Czy ta opinia była pomocna?Tak 4Nie 44Zgłoś
4,0
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Praca idealna dla studentów
Sales advisor (obecny pracownik) –  Kraków, małopolskie25 stycznia 2019
Praca idealna dla studentów, elastyczny grafik układany według próśb (zdarzają się wyjątki, wszystko zależy głównie od managera układającego grafik miesięczny), świetna atmosfera w pracy - oczywiście wszystko w zależności od sklepu w którym pracujemy i od ludzi, ale z tego co wiem, w większości sklepów w Krakowie jest ok. To samo w przypadku kadry kierowniczej (w moim sklepie managerowie to świetne osoby z którymi bez problemu można się dogadać i świetnie się współpracuje). Najgorsi są klienci (szczególnie podczas wyprzedaży), bywają bardzo nie mili i robią straszny bałagan na sklepie - jak to w sieciówkach, ale na szczęście zdarzają się jeszcze tacy z kulturą ;). Co do awansu bywa różnie - zależy oczywiście od pracy i zaangażowania i od tego, czy kierownik widzi potencjał. Niestety zarobki średnie w porównaniu do ilości pracy, czasem jest naprawdę ciężko a to jednak praca fizyczna. Ogólnie polecam, szczególnie studentom. Jeżeli trafi się na fajny zespół to praca jest bardzo przyjemna ;)
Plusy
elastyczny grafik, dobra atmosfera pracy
Minusy
Średnie zarobki, nieprzyjaźni klienci
Czy ta opinia była pomocna?Tak 9Nie 1Zgłoś
5,0
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Miejsce pracy, w którym panuje dobra atmosfera.
pracownik magazynowy (były pracownik) –  Gądki, wielkopolskie9 stycznia 2019
Firma stawiająca na ludzi. W której każdy czuje się dobrze.
Plusy
Darmowe posiłki.
Minusy
Brak.
Czy ta opinia była pomocna?Tak 1Nie 10Zgłoś
5,0
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Mila atmosfera
pracownik magazynowy (były pracownik) –  Gądki, wielkopolskie3 grudnia 2018
Nie narzekalam ani na warunki ani na atmosfere milo sie pracowalo
Plusy
Posilki za 1 zl
Minusy
Daleki dojazd
Czy ta opinia była pomocna?Tak 4NieZgłoś
5,0
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Веселая атмосфера
Магазинер (obecny pracownik) –  wielkopolskie31 października 2018
Классная работа.Рекомендую.класная атмосфера.з/п если бы поднять вообще шикарная работа)))
Plusy
Кофе, вода, чай безплатно
Minusy
Рабочая обувь
Czy ta opinia była pomocna?Tak 5Nie 7Zgłoś
4,0
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Dobra praca dla studentów.
Doradca sprzedaży (były pracownik) –  Kraków, małopolskie23 października 2018
Różnorodność pracy zapobiega nudzie, kadra, która stara się dbać o pracowników (drobne prezenty z okazji różnych świąt).
Czy ta opinia była pomocna?Tak 2Nie 10Zgłoś
1,0
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Bydgoszcz Focus
szary pracownik (obecny pracownik) –  Bydgoszcz, kujawsko-pomorskie3 października 2018
Kiedyś było znośnie, obecnie praca w tym miejscu ociera się o mobbing. Kierownik sklepu bez kompetencji, wysługuje się ludźmi obiecując im awans i traktujac ich ulgowo. Grafik zmieniany z dnia na dzień, brak informowania pracowników. Pupilki mogą godzinami stać i gadać, a "nowi" pracują za czterech. Pensje ciężko nazwać wynagrodzeniem, bo stawki mniejsze niż w McDonald's.
Szczerze nie polecam
Plusy
brak
Minusy
brak kompetencji kierownika sklepu, nierówne traktowanie, faworyzowanie, brak możliwości rozwoju, kiepska wypłata
Czy ta opinia była pomocna?Tak 31Nie 2Zgłoś
1,0
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Nieprofesjonalne kierownictwo.
Doradca Klienta (były pracownik) –  Nowy Dwór Mazowiecki, mazowieckie18 września 2018
Zostałam zatrudniona w H&M na umowę zlecenia. Pierwszego dnia zapoznałam się z grafikiem, mialam bardzo minimalną liczbę dni pracujących. Praktycznie codziennie pojawiał się nowy pracownik, co zastanawiało mnie i nasuwało pytanie „PO CO?”, skoro inni pracownicy mają i tak malo pracy. Nie zapoznano mnie z niczym, rzucono na głęboką wodę. Mimo, ze praca oczywiscie nie należy do najteudniejszych. Nie przedstawiono mi podstaw, których musialam nauczyc sie samodzielnie poprzez obserwacje, dodatkowo, gdy pytałam kogos o cos, odpowiadał mi z wielka łaska. Poganianie, co jest chyba najgorsze w tym wszystkim, a kierownictwo siedzi w socjalu i je ciastka. Obgadywanie klientów, wyśmiewanie ich. Zwalnianie do domu, bo „nie ma co robic”. Zmiana grafiku co kilka dni, wiec nie mozna sobie nic zaplanować. Poza tym, nie informują, ze grafik się zmienił. Najbardziej jednak zbulwersowała mnie sytuacja, gdy zobaczyłam grafik na nowy miesiac a tam pusto. Poinformowano mnie, ze nie jestem „zaplanowana” na nowy miesiac i zebym czekała na telefon. Minął miesiac, następnie drugi, w tym czasie wyjechałam za granice,oczywiscie nie czekając na telefon z ich strony, po jakims czasie zapomniałam, ze tam pracuje. Gdy wrocilam do domu, doszłam do wniosku, ze nie bede czekac na wygaśnięcie umowy, ale pojde do sklepu i dam wypowiedzenie, chcialam byc po prostu fair. Podczas wizyty w sklepie okazało sie, ze juz dawno tam nie pracuje, i to u nich normalne, ze jak nie potrzebują, to zwalniają. Dodatkowo kierowniczka zapomniała, ze mam jeszcze umowę, wiec powiedzialam, ze powinnam zostać poinformowana o tym, ze  więcej... nie pracuje, na co odpowiedziała, ze to przeciez umowa zlecenie .wmawiała mi, ze opuściłam dzien w pracy! Ciekawe jakim cudem skoro „mialam czekac na telefon”! SZANUJMY SWÓJ CZAS. Kierownictwo NIEPROFESJONALNE. Nawet nie wiem, kiedy zakończyłam tam prace. NIE POLECAM.  zwiń
Minusy
Niedouczone kierownictwo, brak szacunku do pracownika
Czy ta opinia była pomocna?Tak 21Nie 1Zgłoś
1,0
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Nie polecam
Trainer Supporter (były pracownik) –  Warszawa, mazowieckie5 września 2018
Management jest mało profesjonalny.
Pracę tam oceniam źle.
Czy ta opinia była pomocna?Tak 16Nie 1Zgłoś
3,0
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Dobra atmosfera pracy
Magazynier (obecny pracownik) –  Gądki, wielkopolskie30 sierpnia 2018
Monotonna praca ,poza tym brak zastrzerzeń. Kolejny minus to dojazd i droga z parkingu na magazyn.
Plusy
praca w pomieszczeniu
Minusy
dojazd
Czy ta opinia była pomocna?Tak 3Nie 3Zgłoś
1,0
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Fatalna atmosfera pracy, fatalne zarobki
sprzedawca, doradca klienta (były pracownik) –  Gdynia, pomorskie24 sierpnia 2018
Prace w H&M zaczęłam w czerwcu tego roku. Jestem zdruzgotana tym jak można traktować pracowników.Przedmiotowe traktowanie, zwalnianie za wymyślone przyczyny. To jest właśnie kwintesencja pracy w tej firmie. Po 3 razy w tygodniu zmiany grafiku , przez, co brak możliwości zorganizowania sobie dni wolnych. Do jednych pracowników dzwonią poinformować, że nie mają przychodzić do pracy, a do drugich nie. Tych których nie lubią nie informują. No przecież przyjście rano do pracy i pójście zaraz do domu to pikuś a bilety za tak niską place same się opłacą. Serdecznie nie polecam pracy w tej firmie, chamstwo oraz wykorzystywanie jest tam na porządku dziennym. Robisz tam wszystko, traktują jak śmiecia,a na końcu zwalniają. Niech to będzie przestroga dla osób zastanawiających się nad pracą w tej firmie. Każdy z nas zasługuje na odrobinę szacunku.
Plusy
Brak plusów
Minusy
Niskie zarobki, wykorzystywanie, przedmiotowe traktowanie
Czy ta opinia była pomocna?Tak 18Nie 2Zgłoś
1,0
Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
Zarobki/pakiet socjalny
Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
Kadra zarządzająca
Kultura pracy
Haruj i Milcz !
Praca w magazynie, skanowanie i rozwożenie towaru. (były pracownik) –  Natolin, mazowieckie10 sierpnia 2018
Wystarczy wejść na forum tego żałosnego magazynu w Natolinie !
Pseudo liderzy mają pracownika za byle gówno !
Mobbing przez cały okres zatrudnienia.
Młodzi liderzy wydzierają się na wiele starsze wiekiem kobiety !
Tyraj ile sił a dostaniesz 1700 - 1900 zł !
Dojazdy miałby być Darmowe, , , ściema 60 - 100 zł odcinają !
Plusy
BRAK !!
Minusy
CAŁA MASA !
Czy ta opinia była pomocna?Tak 18Nie 2Zgłoś
Profil potwierdzony

Chcesz dowiedzieć się więcej o pracy tutaj?

Zadaj pytanie dotyczące pracy lub rozmowy kwalifikacyjnej w H&M. Nasza społeczność jest gotowa odpowiedzieć.

Zadaj pytanie

Ogólna ocena

3,8
Na podstawie 6 581 opinii
52 062
42 258
31 412
2468
1381

Oceny wg kategorii

3,5Równowaga między życiem prywatnym a zawodowym
3,6Zarobki/pakiet socjalny
3,5Gwarancja stałego zatrudnienia/możliwość awansu
3,3Kadra zarządzająca
3,8Kultura pracy